VRIENDEN VAN HET JENEVERMUSEUM
  • Home
  • Nieuws
  • Wie zijn wij
    • Bestuur
    • Statuten etc.
    • Jaarverslagen
    • Wijzigen gegevens
  • Aktiviteiten
    • Jaarkalender
    • Sociëteit De Locomotief
    • Vriendenfles 2023
    • Vriendenflessen
    • Uitgaven Gedistilleerd
  • In beeld
    • Aldo Hoeben (v)
    • Onthulling Fles 2022
    • De Overloop
  • Vriend worden?
  • Inloggen

laatste Nieuws

open dag depot op 16 en 23 februari 2023

Picture
Beste Vrienden van het Jenevermuseum
 Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam zet de deuren van het depot wijd open. Op 16 en 23 februari kan je onder begeleiding van onze collectiebeheerder het depot bezoeken. Neem een kijkje in het depot en verbaas je over de rijke geschiedenis van het gedistilleerd. Er zijn twee rondleidingen per dag met een maximum van 15 personen per rondleiding. De rondleidingen starten om 14.00 en 15.00 uur. Kom op tijd, dan kunnen we jullie als groep meenemen naar het depot.
 

Praktische informatie
Aanmelden via: https://jeneverfestival.nl/opendag-depot/
Locatie: Depot Jenevermuseum, Buitenhavenweg 98, Schiedam
Datum: 16 en 23 februari
Tijd: 14.00 uur en 15.00 uur
Extra: Maximaal 15 personen per rondleiding


​ALDO HOEBEN ONTWERPT ETIKET​VOOR VRIENDENFLES

​Op 19 februari wordt in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam de 19e Vriendenfles onthuld.

Kunstenaar Aldo Hoeben (1975) heeft het etiket voor deze fles ontworpen.

Aldo Hoeben is een getalenteerd kunstenaar, die zijn kunst vervaardigt met behulp van computers, fotografie, projectoren en 3D-printers.

Een uitgebreid interview met Aldo Hoeben over de Vriendenfles 2023 is hier te vinden.
​
Op deze website staat ook een video, waarin Aldo Hoeben zijn kunst en ideeën achter het nieuwe etiket verder toelicht. Deze video is hier te zien.
Picture

in memoriam, Leo van Adel

​Afgelopen vrijdag 30 december is onverwachts Leo van den Adel overleden. Hij was een gewaardeerd bestuurslid en een prettig mens. Hij verzorgde de uitgifte van de Vriendenflessen en hield de ledenadministratie bij, klussen die bijna dagelijks aandacht vergen. Hij deed dat nauwgezet en met enthousiasme. Een dag eerder had hij ons al meegedeeld, dat hij vanwege lichamelijke problemen niet meer in staat was zijn bestuurslidmaatschap voort te zetten, aangezien zijn mobiliteit zeer beperkt was geworden. Kennelijk is zijn gezondheid daarna zeer snel verslechterd. Leo was nog niet zo lang gepensioneerd. Hij is 69 jaar geworden. De crematie vindt in besloten kring plaats. Wij gaan een zeer betrokken en vriendelijk mens missen.
​
Namens alle bestuursleden,
Jos Poolman, voorzitter

gedistilleerd

​Op 23 januari 2023 verscheen de meest recente nieuwsbrief Gedistilleerd met het laatste nieuws van het bestuur. 
U kunt de nieuwsbrief nummer 65  gedistilleerd_januari_2023.pdf raadplegen.

Familiedistilleerderij brengt Schiedamse geschiedenis tot leven

Nieuwe premium gin op basis van historisch recept
SCHIEDAM, 3 januari 2023 – Gebroeders Kramers introduceert ZWART NAZARETH Dutch Gin. Gestookt op basis van de originele receptuur van het familiebedrijf dat al sinds 1776 gedistilleerd op de markt brengt. Na de introductie van ZWART NAZARETH Oude Graanjenever in 2020, de Korenwijn en XO in 2021 is deze Dutch Gin een vervolgstap van het merk ZWART NAZARETH. Middels een aan deze gin gekoppelde crowdfunding wil de oeroude Distilleerderij Gebroeders Kramers de heroprichting van het bijna 250 jaar oude familiebedrijf uit Schiedam een extra impuls geven.
Samen met ambassadeurs op weg naar het 250 jarig bestaan
Uit respect voor de traditie en liefde voor het familiebedrijf Gebroeders Kramers hebben Peter en Jeroen, 9e generatie Kramers, de Distilleerderij in 2020 heropgericht. Dat betekende het startschot voor een re-startup van 244 jaar oud. Mede op basis van de positieve reacties op de Oude Graanjenevers en Korenwijn van ZWART NAZARETH is nu een nieuwe fase aangebroken. Gebroeders Kramers wil iedereen de kans geven om deelgenoot te zijn van het merk ZWART NAZARETH en ambassadeur te worden van een oeroude distilleerderij. Daarvoor zijn verschillende pakketten ontwikkeld rondom ZWART NAZARETH Dutch Gin. In 2026 hoopt Distilleerderij Gebroeders Kramers zijn 250-jarig bestaan te vieren. Meer informatie op bit.ly/CROWDFUNDING_Dutch_Gin.
Voortreffelijke smaak op basis van natuurlijke ingrediënten
ZWART NAZARETH Dutch Gin (42%) is puur en vol van smaak, gedistilleerd uit natuurlijke ingrediënten. Naast jeneverbes is onder andere graan te proeven, afkomstig van de exact juiste hoeveelheid moutwijn die onderdeel is van deze gin. Moutwijn is een distillaat, gestookt uit granen en de basis van jenever, de voorloper van gin. Deze gin heeft een verfijnde neus en een zacht maar gelaagd smaakprofiel. Na jeneverbes en graan volgt een hint van roos met een licht floraal effect. De citrus, die je zowel in de neus als de smaak herkent, geeft deze gin een verfrissend karakter. En er valt nog zoveel meer te ontdekken, de uitgekiende samenstelling van botanicals zorgt voor een schitterende, complexe smaak en een heerlijke geur.
Deze gin drink je puur of gemixt met een premium tonic. ZWART NAZARETH werkt daarvoor samen met The London Essence Company. Richard Zijlstra, brand ambassador van London Essence zegt hierover: “De geschiedenis én de filosofie van London Essence en ZWART NAZARETH vertonen opvallende gelijkenissen. Beide bedrijven bestaan lang en zijn recent ‘opgefrist’. Daarnaast staat bij ons beiden distilleren, kwaliteit en smaak centraal.”
Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met Jeroen Kramers via jeroen@zwartnazareth.com of +31653377266.
Meer info op zwartnazareth.com en op Instagram (@zwartnazareth) en Facebook (@zwartnazarethspirit).
​

Straks Gaat het Jenever Sneeuwen

Wat kunt u verwachten van deze tentoonstelling?
Jeneverpoëzie

Inspiratie kan uit onverwachte hoeken komen. Robert Hennebo schreef begin 18e eeuw in zijn Lof der Jenever:
‘Versterk myn Brein, en help my Dichten’, hopend dat de drank hem die inspiratie kon brengen. Sindsdien is de geest bijna letterlijk uit de fles: al drie eeuwen lang is jenever een bron van inspiratie voor de Nederlandstalige poëzie.
In Straks Gaat het Jenever Sneeuwen belichten we drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.

Schrijvers aan de Toog
Straks Gaat het Jenever Sneeuwen is een samenwerkingsproject met de Bibliotheek Schiedam. Jaarlijks organiseren zij Schrijvers aan de Toog, waarbij dichters voordrachten doen in lokale kroegen. Dit jaar sluiten Schrijvers aan de Toog en de opening van de tentoonstelling op elkaar aan: na afloop rollen we direct door naar de kroeg, waar dichters hun drankpoëzie voordragen.

Thematiek
Hennebo legde de basis voor de jeneverpoëzie: bijna geen thema dat jeneverdichters aansnijden is niet in zijn Lof terug te vinden en deze thema’s zullen dan ook de rode draad vormen voor de tentoonstelling. In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam zullen de vier thema’s Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden worden belicht en bedicht.
Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.

De tentoonstelling is van 10 november tot 3 februari te bezoeken in beide locaties van de Stichting Nationaal Jenevermuseum Schiedam. 


Nieuwe jenever van Serious Bee in Schiedam

Picture
Serious Bee Distillers hebben een nieuwe Schiedamse Jenever op de markt gebracht genaamd “Oude Zeehelden Jenever”. 
​Geboren op de grens van zoet en zout roept deze oude jenever beelden op van de tijden van de grote zeevaarders. Waan jezelf staand in de frisse zeewind op de Hollandsche duintoppen, wuivend met je linnen zakdoek om de binnenlopende vloot te verwelkomen. Met duindoornbes, zeekraal en Oosterscheldewater’ 36% vol – 70 cl Afbeelding op het etiket: Michiel Adriaenszoon de Ruyter (Vlissingen, 24 maart 1607 – Baai van Syracuse, 29 april 1676) was een Nederlands admiraal. Michiel de Ruyter (bijgenaamd Bestevaêr, ofwel grootvader) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders, en was zelfs een tijdlang als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart. De Ruyter begon zijn carrière als eenvoudig Zeeuws zeeman. Rond zijn dertigste jaar had hij zich opgewerkt tot kapitein, eerst in dienst van het koopmanshuis Lampsins varend, later als eigen meester. Vermogend geworden had hij de zee al vaarwel gezegd toen in 1652, bij het uitbreken van de Eerste Engelse Zeeoorlog, de Zeeuwse Admiraliteit met succes een beroep deed op zijn plichtsbesef en hij een belangrijk vlootvoogd werd. Hij bleef van toen af aan bij de marine in vaste dienst, die de hele periode van de eerste drie Engels-Nederlandse oorlogen bestreek. Na de vrede met Engeland in 1653 nam hij als vice-admiraal van de Admiraliteit van Amsterdam deel aan diverse oorlogen in de Oostzee en aan acties tegen piraterij in de Middellandse Zee. Eind 1664 heroverde hij, in de aanloop naar de Tweede Engelse Zeeoorlog, in West-Afrika Nederlandse forten op de Engelsen en voer daarna naar Amerika om daar hun koloniën schade toe te brengen. Bij thuiskomst in 1665 werd hij door toedoen van raadpensionaris Johan de Witt in de rang van luitenantadmiraal benoemd tot opperbevelhebber. Dit leidde tot rivaliteit met luitenant-admiraal Cornelis Tromp, een politiek vijand van De Witt. De Ruyter behaalde tijdens de verdere duur van de oorlog belangrijke successen tegen Engeland met als hoogtepunt de Tocht naar Chatham die in 1667 leidde tot een voor Nederland gunstige vrede. In de Derde Engelse Zeeoorlog redde De Ruyter de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën van de ondergang door in vier zeeslagen sterkere Engels-Franse vloten in het nauw te brengen. Ondertussen werd zijn vriend De Witt in het Rampjaar 1672 vermoord, met betrokkenheid van Tromp, maar de nieuwe stadhouder Willem III hield De Ruyter aan als bevelhebber in de rang van luitenant-admiraal-generaal. In 1676 sneuvelde De Ruyter bij Sicilië nadat hij met een zwak eskader was uitgezonden om de Spanjaarden te ondersteunen tegen Frankrijk. De bijnaam "Bestevaêr", grootvader, werd De Ruyter door zijn matrozen gegeven. De Ruyter wordt beschouwd als een streng maar rechtvaardig kapitein en een goed zeeman. Hij zorgde goed voor zijn bemanning en poogde zijn verplichtingen zo gewetensvol mogelijk na te komen. Zijn driftige natuur speelde hem in zijn gezagsuitoefening en in de omgang met andere officieren soms parten wanneer hij meende dat die zich schuldig maakten aan opzettelijke ongehoorzaamheid; in het midden van de 17e eeuw was de discipline op zee een stuk lakser dan aan land. In het gevecht was De Ruyter juist erg voorzichtig en vermeed onnodige risico's. (bron: Wikipedia) Met deze jenever willen we pleiten voor nuancering van de op dit moment heersende opvatting dat alle zeehelden slecht waren en vooral betrokken bij de slavenhandel. Het ene moment word je in ons land gevierd, het volgende moment verguisd. Zoals je kunt lezen in de hierboven staande samenvatting van Wikipedia, is er ten opzichte van de tijd waarin De Ruyter leefde, niks veranderd. De Ruyter was een groot zeeheld, in dienst van het land. En zelfs de vijand vond hem een ‘decent chap’. Uiteraard waren er ook ‘zeehelden’ die wel degelijk betrokken waren bij de slavernij. Sommige kapiteins waren zelfs piraten in dienst van ons land. ---------------
 
Voor meer informatie over de rol van De Ruyter in de slavernij, volg deze link: https://www.deruyter.org/slavenhandel-1
 
Bron: Serious Bee Distillers, www.seriousbeedistillers.nl/oude-zeehelden-jenever/

Copyright 2020 ® | Website onderhouden door de Vrienden van het Jenevermuseum | Rechten voorbehouden 
  • Home
  • Nieuws
  • Wie zijn wij
    • Bestuur
    • Statuten etc.
    • Jaarverslagen
    • Wijzigen gegevens
  • Aktiviteiten
    • Jaarkalender
    • Sociëteit De Locomotief
    • Vriendenfles 2023
    • Vriendenflessen
    • Uitgaven Gedistilleerd
  • In beeld
    • Aldo Hoeben (v)
    • Onthulling Fles 2022
    • De Overloop
  • Vriend worden?
  • Inloggen