Ruim 30 Vrienden van het Jenevermuseum brachten op vrijdag 25 januari een bezoek aan distilleerderij Van Toor in Vlaardingen. Dit ondanks de sneeuw en de ijzige kou. De deelnemers werden ontvangen en rondgeleid door Leo Fontijne, die ook de uitgebreide proeverij verzorgde. De geschiedenis van dit ongewoon ambachtelijk Vlaardings bedrijf gaat terug tot het jaar 1883. Toen begon Hendrik van Toor een tapperij in een pand aan de Markt. Nadat de familie Van Toor na vier generaties geen opvolger meer had, is het bedrijf door Leo Fontijne in 2000 overgenomen. Veel van de producten worden nog op traditionele wijze bereid, zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Van Toor produceert nu bitters zoals de Wielewaal en Voorburg, likeuren waaronder dranken met de fraaie namen Water en Vuur en Zon en Maan, jenevers (Waalwater) en specials. Tot de laatste categorie worden kandeel en advocaat gerekend. De meest bekende drank van Van Toor is de Schelvispekel. Dat is het enige echte historische vissersdrankje van Nederland. Schelvispekel wordt dan ook nog steeds volgens het recept uit 1920 van Hendrik van Toor gemaakt. In het onderstaande videofragment, ontleend aan de VVV-film 'Welkom in Vlaardingen' legt Leo Fontijne nog eens haarfijn uit hoe deze drank en de naam ervan is ontstaan. De foto's van het bezoek aan Distilleerderij Van Toor kunt u raadplegen door hier te klikken. Méér informatie over Distilleerderij Van Toor vindt u op www.schelvispekel.nl . Reageren is niet langer mogelijk.
|