VRIENDEN VAN HET JENEVERMUSEUM
  • Home
  • Wie zijn wij
    • Bestuur
    • Statuten etc.
    • Vacatures
    • Wijzigen gegevens
  • Aktiviteiten
    • Jaarkalender 2020
    • Uitgaven Gedistilleerd
    • Sociëteit De Locomotief
    • Vriendenflessen
  • In beeld
    • Wesvestkerk 2020
    • Willem den Broeder (v)
    • Willem den Broeder (f)
    • Nieuwjaarsreceptie 2020
    • Excursie Arcen 10 mei 2019
    • Zondag 14 april 2019
  • Nieuws
  • Vriend worden?
  • Livestream

Verslag van het Bezoek aan de Weduwe Joustra en Distilleerderij Boomsma

24/4/2017

 
​Op zaterdag 22 april 2017 hebben de Vrienden van het Jenevermuseum een bezoek gebracht aan distilleerderij de Weduwe Joustra te Sneek en de Boomsma Museumwinkel in Leeuwarden.  

Twee typisch Friese bedrijven die lijken op zichzelf te staan, maar achter de schermen inmiddels één zijn.

Foto
Na een voorspoedige busreis van Schiedam naar Sneek via de Afsluitdijk, aangekomen in Sneek worden we meegenomen naar het Fries Scheepvaartmuseum waar we worden verwelkomd met een lekker kopje koffie en natuurlijk Friese Oranjekoek, een stevige gekruide koek met een laagje amandelspijs erin, een glaseerlaag erop afgewerkt met slagroom. ​​ Aansluitend wordt de groep in tweeën gesplitst, een gedeelte blijft in het Scheepvaartmuseum en de andere gedeelte gaat naar de distilleerderij van de Weduwe Joustra.

​Weduwe Joustra

Na een enthousiaste ontvangst in de slijterij van de Weduwe Joustra worden we meegenomen naar de museumzolder waar we een uitleg krijgen over het ontstaan en het voortbestaan van de distilleerderij Weduwe Joustra, het ontstaan van de Beerenburg en de andere producten die in het familiebedrijf worden gemaakt. Van wijnhandel naar distillateur. Na de uitleg worden we meegenomen naar het achterhuis waar de weduwe gestart is met het trekken van een kruidenbitter op alcohol met zakjes kruiden van apotheker Hendrik Beerenburg uit Amsterdam. Aansluitend bezoeken we de distilleerderij waar de mooie producten allemaal gemaakt worden. In vaten van 500 liter melasse jenever, teruggebracht van 96 naar 40% alcohol, worden kruidenpakketten van 10 kilo 4 weken te trekken gelegd om de Joustra Beerenburg te worden.
Als afronding van het bezoek worden we weer meegenomen naar de museumzolder om de producten van de Weduwe Joustra te proeven. Naast de verschillende kwaliteiten Beerenburg, gemaakt op alcohol maar ook op Corenwijn kunnen we ook de Beerenburgerin, Beerenburg aangevuld met stroop en honing, diverse soorten likeuren proeven. Genieten. Vanuit de slijterij wordt menig flesje Beerenburg of op normale alcohol of op basis van Corenwijn meegenomen naar huis.
 
Fries Scheepvaart Museum
Na het bezoek aan de Weduwe, terug in het Fries Scheepvaart Museum waar we een rondleiding krijgen langs diverse hoogtepunten. Het Fries Scheepvaart Museum gaat niet alleen over de scheepvaart in Friesland, het gaat ook over de Elfstedentocht, klederdracht, het huishouden, versieringen, zilver, enzovoort. In de tijd dat wij daar geweest zijn, zijn we langs een deel van de collectie geleid. Er is echter zo veel te zien, dat een keertje terug naar Sneek met een bezoek aan het museum in de agenda gezet moet worden.
 
Rondje Sneek
Net buiten het museum raakt Johan de Koning in gesprek met een inwoner van Sneek. De beste man is jarenlang stadsgids van de gemeente Sneek geweest en is bereid ons het nodige over Sneek te vertellen. Wetenswaardigheden over het Kleinzand, Suupmarkt, Grootzand, de Waterpoort volgen elkaar in rap tempo op. Kwiek neemt de 84-jarige oud stadsgids ons mee langs de diverse locaties en verteld met veel enthousiasme over zijn Sneek.
 
Boomsma Leeuwarden
Na een korte busrit van Sneek naar Leeuwarden komen we aan in de Bagijnestraat in Leeuwarden bij de Boomsma Museumwinkel. In de museumwinkel krijgen we een virtuele uitleg over de productie van de Boomsma Beerenburg die qua verhaal zo goed als gelijk is aan die van de Weduwe Joustra. Echter de smaak en de beleving is toch heel anders. Een en ander komt ook voort uit de samenstelling van de kruidenpakketten, de verwerking, enzovoort. Naast de Beerenburg worden tijdens de proeverij de andere producten waaronder oude genevers gerijpt op eiken houten fusten van bijvoorbeeld Port of whisky fusten van Amerikaans eiken.
De Dry Gin, een hele lekkere, werd ook nog geserveerd.
 
Als afsluiting van het bezoek werden we getrakteerd op een stamppotbuffet met rookworst en uitgebakken spek. We mochten kiezen uit stamppot rauwe andijvie, zuurkool met kip en peen en uien. Velen van ons hebben zich alle 3 de stampotten lekker laten smaken. Een oud Hollandse maaltijd en in een Oud Hollandse omgeving.
 
Jammer genoeg was het moment er weer om terug te keren naar Schiedam. Voldaan, tevreden, bepakt en bezakt met de nodige spiritualia keerde aansluitend iedereen huiswaarts.
 
De uitgebreide fotoreportage kunt u zien door te klikken op de volgende link: Excursie Friesland 2027

Koos Scheijbeler, voorzitter

Reageren is niet langer mogelijk.
Copyright 2020 ® | Website onderhouden door de Vrienden van het Jenevermuseum | Rechten voorbehouden 
  • Home
  • Wie zijn wij
    • Bestuur
    • Statuten etc.
    • Vacatures
    • Wijzigen gegevens
  • Aktiviteiten
    • Jaarkalender 2020
    • Uitgaven Gedistilleerd
    • Sociëteit De Locomotief
    • Vriendenflessen
  • In beeld
    • Wesvestkerk 2020
    • Willem den Broeder (v)
    • Willem den Broeder (f)
    • Nieuwjaarsreceptie 2020
    • Excursie Arcen 10 mei 2019
    • Zondag 14 april 2019
  • Nieuws
  • Vriend worden?
  • Livestream