De Vrienden op bezoek bij Distilleerderij Zuidam en bij Brouwerij De Dochter van de Korenaar.
Op zaterdag 19 augustus 2023 vertrokken we met 33 mannen en vrouwen naar Baarle-Nassau en Baarle-Hertog waar beide bedrijven zijn gevestigd.
Er is een hele geschiedenis aan deze excursie voorafgegaan. Al begin 2020 was alles al in kannen en kruiken, toen de corona-epidemie uitbrak en Nederland op slot ging. Van uitstel kwam gelukkig geen afstel. Omdat Zuidam en de Korenaar nog wat afwachtend waren, kregen we pas dit voorjaar groen licht. Aldus gingen we met drie busjes en twee personenauto´s op pad. Het liefst hadden we dat per touringcar gedaan, maar we hadden te weinig aanmeldingen om een touringcar te kunnen betalen.
We vertrokken vanaf de kiss & ride achter het station Schiedam en kwamen na ongeveer vijf kwartier aan in Baarle-Nassau voor een koffie- en theepauze in restaurant Den Engel met een echt Brabants worstenbroodje, apart zo vroeg maar het was wel lekker.
Vervolgens werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep ging naar Zuidam en de andere groep naar De Dochter van de Korenaar. Beide bedrijven zijn gevestigd in het industriegebiedje van Baarle. Zuidam zit in een modern nieuw gebouw en was daarom wat moeilijk te vinden.
De ontvangst door de eigenaar Patrick Zuidam en zijn echtgenote was hartelijk. Patrick zelf zat in een rolstoel met een ingepakt linkerbeen als gevolg van een recent ongeluk. Dit had totaal geen invloed op zijn enthousiasme om ons alles te vertellen over de historie, het heden en de diverse processen in zijn distilleerderij.
Voor de stokers in ons museum, maar ook voor andere kenners was het bijzonder leuk om te constateren dat er zowel verschillen als overeenkomsten zijn in het maken van moutwijnjenever bij Zuidam en bij ons in ons museum. Zo kwamen de gehanteerde temperaturen gedurende het proces ter sprake, het gebruik van de grondstoffen en natuurlijk het enorme verschil in hoeveelheden: in het museum 300 kg, bij Zuidam 3 ton per keer!
Met enig ontzag keken we naar de twee enorme distilleerketels van zo'n zes meter hoog, die speciaal in overleg met Zuidam zijn vervaardigd.
De ruimte was verder gevuld met rvs-tanks voor de vergisting of koeling en de geavanceerde koelkolom met een gewicht van 6 ton was wel een high tech momentje.
Indrukwekkend was ook de enorme vatenopslag met honderden vaten uit diverse landen en diverse houtsoorten voor het lageren van zowel de moutwijn als de verschillende whisky's die door Zuidam worden geproduceerd.
Op de eerste verdieping was verder nog een expositie van vrijwel alle producten die Zuidam in zijn portfolio heeft, alsmede vele ingelijste oorkondes en medaillevermeldingen, maar bovenal een lange bar waarop het hele assortiment, tussen de 40 en 50 verschillende flessen, klaar stond. Meerdere destillaten konden naar keuze worden geproefd.
Rond 12.00 uur wisselden de groepen van bedrijf en kon na een wandeling van 10 minuten de tweede excursie beginnen. Onze groep ging van Zuidam in Baarle-Nassau naar De Dochter van de Korenaar in Baarle Hertog “HELEMAAL“ in België.
We werden hier ontvangen door Ronald Mengerink, een Nederlandse eigenaar, die samen met zijn vrouw deze brouwerij in 2007 is begonnen. Deze brouwerij is sindsdien driemaal verhuisd en steeds groter geworden tot wat het nu is.
De naam ‘De Dochter van de Korenaar’ is volgens overlevering afkomstig van Keizer Karel V {1500 -1555}, die gezegd zou hebben:” Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar {bier} dan tegen het bloed van de druiventros {wijn}”.
Brouwer Ronald heeft met zijn brouwerij maar één doel: “Simpelweg het beste bier brouwen“. Zijn tientallen verschillende biersoorten worden gefermenteerd en gelagerd in grote rvs-installaties die er strak en brandschoon bij staan. Alle bieren, zowel de lichtere als de zwaardere en de bieren die op vat gelagerd worden, hebben Franse namen, omdat deze namen internationaal het beste te begrijpen zijn. Zo is er bijvoorbeeld een blonde met 5,5 % alcohol met de naam: Noblesse, een rookbier van hoge gisting met 6,5% met de naam: Bravoure en een tarwe IPA van 7,5% heet Crime Passionnel. Verder zag ik nog een Revanche van 7% en een Belle Fleur van 6% en nog veel meer goed smakende Belgische bieren met een Franse naam. Op vraag van een van ons of er wel eens een nieuw brouwsel mislukt en wat hij dan doet, toonde hij een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen en in zijn vermogen om het proces bij te sturen. Hij gooit dus nooit wat weg. Dit wekte enige verbazing.
Tijdens een bezoek aan de vatenkelder konden we ons eerste biertje proeven en na het bekijken van het voorraadmagazijn kon er in de winkel nog een glas van de tap gekozen worden om een nog betere indruk van de kwaliteit te krijgen, gelukkig wel in kleine glaasjes. Ook werd door diverse Vrienden van de gelegenheid gebruikgemaakt e.e.a. in te slaan.
Vervolgens kwamen de beide groepen weer bij De Engel voor een lunch met bloemkoolsoep, jus d ‘Orange, koffie of thee en diverse goed belegde broodjes.
Na nog een half uurtje door het centrum van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog te hebben gedwaald werd om 15.30 uur de terugreis naar Schiedam aangevangen.
Een interessante excursie met veel gezelligheid maar ook met het opsteken van vele nieuwe indrukken en feiten. Dank aan de chauffeurs, die nuchter moesten blijven. Dank aan Gerda Heuchemer voor de foto’s.
We kunnen gerust namens alle deelnemers: “bestuur, bedankt voor een prima dag!”
Ton Heuchemer
Er is een hele geschiedenis aan deze excursie voorafgegaan. Al begin 2020 was alles al in kannen en kruiken, toen de corona-epidemie uitbrak en Nederland op slot ging. Van uitstel kwam gelukkig geen afstel. Omdat Zuidam en de Korenaar nog wat afwachtend waren, kregen we pas dit voorjaar groen licht. Aldus gingen we met drie busjes en twee personenauto´s op pad. Het liefst hadden we dat per touringcar gedaan, maar we hadden te weinig aanmeldingen om een touringcar te kunnen betalen.
We vertrokken vanaf de kiss & ride achter het station Schiedam en kwamen na ongeveer vijf kwartier aan in Baarle-Nassau voor een koffie- en theepauze in restaurant Den Engel met een echt Brabants worstenbroodje, apart zo vroeg maar het was wel lekker.
Vervolgens werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep ging naar Zuidam en de andere groep naar De Dochter van de Korenaar. Beide bedrijven zijn gevestigd in het industriegebiedje van Baarle. Zuidam zit in een modern nieuw gebouw en was daarom wat moeilijk te vinden.
De ontvangst door de eigenaar Patrick Zuidam en zijn echtgenote was hartelijk. Patrick zelf zat in een rolstoel met een ingepakt linkerbeen als gevolg van een recent ongeluk. Dit had totaal geen invloed op zijn enthousiasme om ons alles te vertellen over de historie, het heden en de diverse processen in zijn distilleerderij.
Voor de stokers in ons museum, maar ook voor andere kenners was het bijzonder leuk om te constateren dat er zowel verschillen als overeenkomsten zijn in het maken van moutwijnjenever bij Zuidam en bij ons in ons museum. Zo kwamen de gehanteerde temperaturen gedurende het proces ter sprake, het gebruik van de grondstoffen en natuurlijk het enorme verschil in hoeveelheden: in het museum 300 kg, bij Zuidam 3 ton per keer!
Met enig ontzag keken we naar de twee enorme distilleerketels van zo'n zes meter hoog, die speciaal in overleg met Zuidam zijn vervaardigd.
De ruimte was verder gevuld met rvs-tanks voor de vergisting of koeling en de geavanceerde koelkolom met een gewicht van 6 ton was wel een high tech momentje.
Indrukwekkend was ook de enorme vatenopslag met honderden vaten uit diverse landen en diverse houtsoorten voor het lageren van zowel de moutwijn als de verschillende whisky's die door Zuidam worden geproduceerd.
Op de eerste verdieping was verder nog een expositie van vrijwel alle producten die Zuidam in zijn portfolio heeft, alsmede vele ingelijste oorkondes en medaillevermeldingen, maar bovenal een lange bar waarop het hele assortiment, tussen de 40 en 50 verschillende flessen, klaar stond. Meerdere destillaten konden naar keuze worden geproefd.
Rond 12.00 uur wisselden de groepen van bedrijf en kon na een wandeling van 10 minuten de tweede excursie beginnen. Onze groep ging van Zuidam in Baarle-Nassau naar De Dochter van de Korenaar in Baarle Hertog “HELEMAAL“ in België.
We werden hier ontvangen door Ronald Mengerink, een Nederlandse eigenaar, die samen met zijn vrouw deze brouwerij in 2007 is begonnen. Deze brouwerij is sindsdien driemaal verhuisd en steeds groter geworden tot wat het nu is.
De naam ‘De Dochter van de Korenaar’ is volgens overlevering afkomstig van Keizer Karel V {1500 -1555}, die gezegd zou hebben:” Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar {bier} dan tegen het bloed van de druiventros {wijn}”.
Brouwer Ronald heeft met zijn brouwerij maar één doel: “Simpelweg het beste bier brouwen“. Zijn tientallen verschillende biersoorten worden gefermenteerd en gelagerd in grote rvs-installaties die er strak en brandschoon bij staan. Alle bieren, zowel de lichtere als de zwaardere en de bieren die op vat gelagerd worden, hebben Franse namen, omdat deze namen internationaal het beste te begrijpen zijn. Zo is er bijvoorbeeld een blonde met 5,5 % alcohol met de naam: Noblesse, een rookbier van hoge gisting met 6,5% met de naam: Bravoure en een tarwe IPA van 7,5% heet Crime Passionnel. Verder zag ik nog een Revanche van 7% en een Belle Fleur van 6% en nog veel meer goed smakende Belgische bieren met een Franse naam. Op vraag van een van ons of er wel eens een nieuw brouwsel mislukt en wat hij dan doet, toonde hij een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen en in zijn vermogen om het proces bij te sturen. Hij gooit dus nooit wat weg. Dit wekte enige verbazing.
Tijdens een bezoek aan de vatenkelder konden we ons eerste biertje proeven en na het bekijken van het voorraadmagazijn kon er in de winkel nog een glas van de tap gekozen worden om een nog betere indruk van de kwaliteit te krijgen, gelukkig wel in kleine glaasjes. Ook werd door diverse Vrienden van de gelegenheid gebruikgemaakt e.e.a. in te slaan.
Vervolgens kwamen de beide groepen weer bij De Engel voor een lunch met bloemkoolsoep, jus d ‘Orange, koffie of thee en diverse goed belegde broodjes.
Na nog een half uurtje door het centrum van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog te hebben gedwaald werd om 15.30 uur de terugreis naar Schiedam aangevangen.
Een interessante excursie met veel gezelligheid maar ook met het opsteken van vele nieuwe indrukken en feiten. Dank aan de chauffeurs, die nuchter moesten blijven. Dank aan Gerda Heuchemer voor de foto’s.
We kunnen gerust namens alle deelnemers: “bestuur, bedankt voor een prima dag!”
Ton Heuchemer
In de bres voor de borrel
Op zaterdag 27 mei 2023 bestede de Telegraaf onder de kop "Store Bewakers Jenevertraditie" de nodige aandacht aan de jenever en ook specifiek aan het Nationaal Jenevermuseum te Schiedam.
Jeneverstoker Ton Heuchemer en bestuurslid van de Vrienden van het Jenevermuseum wordt ook in de spotlight gezet. Onderstaand het artikel van de Telegraaf.
Via de volgende link kunt u het artikel ook downloaden In de bres voor borrel
Jeneverstoker Ton Heuchemer en bestuurslid van de Vrienden van het Jenevermuseum wordt ook in de spotlight gezet. Onderstaand het artikel van de Telegraaf.
Via de volgende link kunt u het artikel ook downloaden In de bres voor borrel
Sjef Henderickx was verknocht aan de geschiedenis van Schiedam
Op zaterdag 6 mei verzorgt de Historische Vereniging Schiedam weer een Verhaal van Schiedam. In de Grote- of St. Janskerk, Lange Kerkstraat 37, start vanaf 13.00 uur de inloop voor een lezing over kunstenaar Sjef Henderickx (1944-2022). De lezing wordt gegeven door zijn broer André Henderickx. Aanvang is 13.30 uur, de toegang is gratis.
Broer en ook kunstenaar André Henderickx zal in circa een uur vertellen over de persoonlijke geschiedenis van Sjef, zijn jeugd, het atelier van zijn vader met zijn oom, zijn activiteiten als amateurarcheoloog. En natuurlijk welke invloed die zaken hadden op Sjef persoonlijk en op hem als kunstenaar. Ook zal hij uitleggen welke rol archeologie en geschiedenis in de kunst van Sjef spelen. Tevens zal André Henderickx vertellen waar Sjefs verzamelwoede vandaan kwam en welke invloed die had op zijn kunst.
De lezing vindt plaats naar aanleiding van het overlijden van Sjef Henderickx een jaar geleden. De organisatie van dit Verhaal van Schiedam is in handen van de Historische Vereniging Schiedam, in samenwerking met KunstWerkt. Zie ook de tentoonstelling ‘Het Atelier van Sjef’, samengesteld door zijn zoon Arne Hendriks, van 7 mei t/m 4 juni bij KunstWerkt. Kijk voor de tentoonstelling en meer activiteiten m.b.t. Sjef Henderickx op www.stichtingkunstwerkt.nl.
Bron: Mailing Historische Vereniging Schiedam, nieuwsbrief 1 mei 2023
Broer en ook kunstenaar André Henderickx zal in circa een uur vertellen over de persoonlijke geschiedenis van Sjef, zijn jeugd, het atelier van zijn vader met zijn oom, zijn activiteiten als amateurarcheoloog. En natuurlijk welke invloed die zaken hadden op Sjef persoonlijk en op hem als kunstenaar. Ook zal hij uitleggen welke rol archeologie en geschiedenis in de kunst van Sjef spelen. Tevens zal André Henderickx vertellen waar Sjefs verzamelwoede vandaan kwam en welke invloed die had op zijn kunst.
De lezing vindt plaats naar aanleiding van het overlijden van Sjef Henderickx een jaar geleden. De organisatie van dit Verhaal van Schiedam is in handen van de Historische Vereniging Schiedam, in samenwerking met KunstWerkt. Zie ook de tentoonstelling ‘Het Atelier van Sjef’, samengesteld door zijn zoon Arne Hendriks, van 7 mei t/m 4 juni bij KunstWerkt. Kijk voor de tentoonstelling en meer activiteiten m.b.t. Sjef Henderickx op www.stichtingkunstwerkt.nl.
Bron: Mailing Historische Vereniging Schiedam, nieuwsbrief 1 mei 2023
Burgemeester Lamers benoemd tot erelid
“Het bestuur van de Vrienden heeft besloten om burgemeester Lamers het erelidmaatschap aan te bieden van de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum. We willen dit bevestigen door u een oorkonde te overhandigen.
Wij hopen, dat uw positieve houding voor de jenevergeschiedenis en voor Schiedam als jeneverstad na uw pensionering blijft bestaan”.
Wij hopen, dat uw positieve houding voor de jenevergeschiedenis en voor Schiedam als jeneverstad na uw pensionering blijft bestaan”.
Deze waarderende woorden sprak voorzitter Jos Poolman tot burgemeester Lamers aan het slot van de bijeenkomst op zondag 19 februari 2023, waarop de jaarlijkse Vriendenfles werd uitgereikt. “Loop niet weg, maande Poolman de circa zeventig aanwezigen. Wij willen namelijk nog iemand in het zonnetje zetten. Het is voor onze burgemeester de laatste keer, dat hij mee heeft gewerkt aan de onthulling van de Vriendenfles, want in juni stopt hij als burgemeester van Schiedam." Voor hem was dit dus de tiende en laatste onthulling, een hele mijlpaal.
|
Bijzonder is, dat het onthullen van de Vriendenfles 2012 in december 2012 zijn eerste openbare optreden als burgemeester van Schiedam was, slechts enkele dagen na zijn officiële installatie. Wij kennen de burgemeester in zijn toespraken bij onze nieuwjaarsrecepties en bij onze flessenpresentaties als een warm voorstander en liefhebber van het Schiedamse jeneververleden. Wij hebben zijn positieve houding naar het Jenevermuseum en naar aanpalende organisaties zoals de Vrienden altijd ervaren als een grote steun in de rug.
Waardig vertegenwoordiger
We mogen gevoeglijk aannemen, dat mede door zijn inspanningen het museum de coronaperiode zonder al te veel kleerscheuren is doorgekomen. We moeten hierbij overigens de rest van het college ook niet vergeten. Want geen museum betekent geen Vrienden. Dit hebben wij van dichtbij gezien. Maar we hebben ook kunnen zien dat hij zich heeft ontpopt als een waardig vertegenwoordiger van Schiedam als Jeneverstad.
"Kijk naar het IDDF, dat naar verwachting een jaarlijks evenement wordt”, aldus voorzitter Poolman.
Waardig vertegenwoordiger
We mogen gevoeglijk aannemen, dat mede door zijn inspanningen het museum de coronaperiode zonder al te veel kleerscheuren is doorgekomen. We moeten hierbij overigens de rest van het college ook niet vergeten. Want geen museum betekent geen Vrienden. Dit hebben wij van dichtbij gezien. Maar we hebben ook kunnen zien dat hij zich heeft ontpopt als een waardig vertegenwoordiger van Schiedam als Jeneverstad.
"Kijk naar het IDDF, dat naar verwachting een jaarlijks evenement wordt”, aldus voorzitter Poolman.
Zo werkt de Magische VriendenFles van Aldo Hoeben
Onthulling Vriendenfles 2023
Op zondag 19 februari 2023 werd de 19e Vriendenfles onthuld op de Graanzolder van het Nationaal Jenever Museum te Schiedam.
De 19e Vriendenfles is ontworpen door de Schiedamse kunstenaar en industrieel ontwerper Aldo Hoeben. Op 19 februari 2023 werd in het Jenevermuseum ook een expositie van het werk van Aldo Hoeben geopend, dat de naam meekreeg 'Uit mijn hoofd' Aldo Hoeben is een veelzijdig kunstenaar, die kunst maakt op een zeer innovatieve manier. Technologie is altijd in zijn kunst terug te vinden. Wil je meer weten over Aldo, ga dan op deze site naar Vriendenfles 2023 om meer over hem te weten te komen. |
De onthulling geschiedde door burgemeester Cor Lamers van Schiedam en de kunstenaar. Het was voor de Burgemeester de laatste keer om de Vriendenfles te onthullen en er één in ontvangst te nemen. Deze zomer neemt hij namelijk afscheid van Schiedam, hij gaat met pensioen. Cor Lamers heeft veel betekend voor alle verenigingen in Schiedam die de jenevertraditie in ere houden.
Daarom werd hij na afloop van de bijeenkomst uitgeroepen tot erelid van de vereniging 'Vrienden van het Jenevermuseum'.Wil je de foto's van deze onthulling zien, ga dan naar deze pagina op de website. De uitgifte van de Vriendenflessen voor de leden zal op zondag 12 maart 2023 plaatsvinden, voorafgaand en na afloop van de Algemene Leden Vergadering van de Vrienden. Nadere informatie over tijden, enzovoort, volgt.
Overigens maakte ook SchieTV een boeiende reportage over de totstandkoming van dit project.
Deze reportage kun je hieronder bekijken.
Daarom werd hij na afloop van de bijeenkomst uitgeroepen tot erelid van de vereniging 'Vrienden van het Jenevermuseum'.Wil je de foto's van deze onthulling zien, ga dan naar deze pagina op de website. De uitgifte van de Vriendenflessen voor de leden zal op zondag 12 maart 2023 plaatsvinden, voorafgaand en na afloop van de Algemene Leden Vergadering van de Vrienden. Nadere informatie over tijden, enzovoort, volgt.
Overigens maakte ook SchieTV een boeiende reportage over de totstandkoming van dit project.
Deze reportage kun je hieronder bekijken.
Op deze website staat ook een video, waarin Aldo Hoeben zijn kunst en ideeën achter het nieuwe etiket verder toelicht. Deze video is hier te zien.
gedistilleerd
Op 11 oktober 2023 verscheen de meest recente nieuwsbrief Gedistilleerd met het laatste nieuws van het bestuur.
U kunt de nieuwsbrief nummer 68 gedistilleerd_oktober 2023 raadplegen.
U kunt de nieuwsbrief nummer 68 gedistilleerd_oktober 2023 raadplegen.