Het Schiedam van Jan van Diggelen
Zondag 15 december 2024 presenteerde schrijver Fred Martin zijn nieuwe boek "De photographe van de Hoogstraat", het Schiedam van Jan van Diggelen in het Nationaal Jenevermuseum.
In een gezelschap van een kleine 40 belangstellende vertelde Fred Martin de levensloop van Jan van Diggelen vanaf zijn geboorte tot aan zijn overlijden.
Zijn hele levensloop, het ondernemerschap, zijn amoureuze avonturen en de diverse ambachten die hij vanaf jonge leeftijd heeft doorlopen van winkelier tot fotograaf.
Met oog voor detail legde hij het leven van Schiedam, het straatbeeld vast van 1860 tot 1910, Fred vertelde het verhaal en onderbouwde dat met vele opnames van Jan van Diggelen.
Zonder deze beelden van Jan van Diggelen zouden we ons nauwelijks een voorstelling kunnen maken hoe Schiedam er toen uitzag.
Met dit boek komt Jan van Diggelen eindelijk volledig in beeld en wordt zijn bijdrage aan het historisch erfgoed van Schiedam inzichtelijk gemaakt.
Het eerste exemplaar van het boek werd door Fred Martin aangeboden aan wethouder Frans Hamerslag.
In een gezelschap van een kleine 40 belangstellende vertelde Fred Martin de levensloop van Jan van Diggelen vanaf zijn geboorte tot aan zijn overlijden.
Zijn hele levensloop, het ondernemerschap, zijn amoureuze avonturen en de diverse ambachten die hij vanaf jonge leeftijd heeft doorlopen van winkelier tot fotograaf.
Met oog voor detail legde hij het leven van Schiedam, het straatbeeld vast van 1860 tot 1910, Fred vertelde het verhaal en onderbouwde dat met vele opnames van Jan van Diggelen.
Zonder deze beelden van Jan van Diggelen zouden we ons nauwelijks een voorstelling kunnen maken hoe Schiedam er toen uitzag.
Met dit boek komt Jan van Diggelen eindelijk volledig in beeld en wordt zijn bijdrage aan het historisch erfgoed van Schiedam inzichtelijk gemaakt.
Het eerste exemplaar van het boek werd door Fred Martin aangeboden aan wethouder Frans Hamerslag.
BURGEMEESTER BERGMANN ONTVANGT EERSTE FLES
“SCHIEDAM 750 JENEVER”
De Stichting Schiedamse Jenever 750” heeft het 750-jarig bestaan van onze stad aangegrepen om een speciale jubileum-jenever uit te brengen.
Deze week heeft Burgemeester Harald Bergmann bij Distilleerderij Onder de Boompjes de eerste fles in ontvangst mogen nemen en kunnen proeven hoe deze Schiedam 750 Jenever smaakt.
Hij was daarbij in het goede gezelschap van distillateur Bob de Kuyper alsmede de voormalige burgemeesters Cor Lamers en Reinier Scheeres. Ook verschillende Schiedamse slijters en vertegenwoordigers van het Jenevermuseum waren van de partij.
Deze klassieke jenever is gemaakt op basis van ruim tien jaar op eikenhouten vaten, gerijpte moutwijn, graanalcohol en een uitgelezen kruidenmix. Dit procedé heeft gezorgd voor een zachte, volle smaak. Van deze klassieke jenever zijn 1275 flessen geproduceerd. Daarmee doet Schiedam 750 Jenever op een bijzondere manier recht aan het 750-jarig bestaan van de stad en dus aan het feit dat Gravin Aleida in het jaar 1275 stadsrechten verleende.
De reacties tijdens deze eerste proeverij waren bijzonder positief. Zo sprak Bob de Kuyper over “een voortreffelijke keuze” en kenmerkte expert Rob van Klaarwater van Jeneverie Het Spul de 750 jenever als een “heerlijke combinatie van zachte moutwijn met mooie, frisse smaaktinten”.
Ongeveer de helft van de geproduceerde Schiedam 750 Jenever is al verkocht. Deze week is de verkoop van de nog resterende flessen gestart via de Schiedamse slijters, het Jenevermuseum en de site www.schiedam-750-jenever.nl.
De jenever wordt geleverd in een speciale kelderfles en is ook verkrijgbaar in een exclusieve houten kist.
De verkoopbaten komen ten goede aan het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.
Deze week heeft Burgemeester Harald Bergmann bij Distilleerderij Onder de Boompjes de eerste fles in ontvangst mogen nemen en kunnen proeven hoe deze Schiedam 750 Jenever smaakt.
Hij was daarbij in het goede gezelschap van distillateur Bob de Kuyper alsmede de voormalige burgemeesters Cor Lamers en Reinier Scheeres. Ook verschillende Schiedamse slijters en vertegenwoordigers van het Jenevermuseum waren van de partij.
Deze klassieke jenever is gemaakt op basis van ruim tien jaar op eikenhouten vaten, gerijpte moutwijn, graanalcohol en een uitgelezen kruidenmix. Dit procedé heeft gezorgd voor een zachte, volle smaak. Van deze klassieke jenever zijn 1275 flessen geproduceerd. Daarmee doet Schiedam 750 Jenever op een bijzondere manier recht aan het 750-jarig bestaan van de stad en dus aan het feit dat Gravin Aleida in het jaar 1275 stadsrechten verleende.
De reacties tijdens deze eerste proeverij waren bijzonder positief. Zo sprak Bob de Kuyper over “een voortreffelijke keuze” en kenmerkte expert Rob van Klaarwater van Jeneverie Het Spul de 750 jenever als een “heerlijke combinatie van zachte moutwijn met mooie, frisse smaaktinten”.
Ongeveer de helft van de geproduceerde Schiedam 750 Jenever is al verkocht. Deze week is de verkoop van de nog resterende flessen gestart via de Schiedamse slijters, het Jenevermuseum en de site www.schiedam-750-jenever.nl.
De jenever wordt geleverd in een speciale kelderfles en is ook verkrijgbaar in een exclusieve houten kist.
De verkoopbaten komen ten goede aan het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.
Sing a Long & Pub Quiz
Geslaagde Sing a long en Pub Quiz.
Op de Graanzolder van het Nationaal Jenevermuseum aan de Lange Haven in Schiedam werd uit volle borst meegezongen met Oud Hollandse volksliederen en werd de kennis over Schiedam en de jenevercultuur getest.
Een 20-tal Vrienden van het Jenevermuseum waren zondagmiddag 17 november bijeen om met elkaar Oud Hollandse liederen te zingen en hun kennis te testen over Schiedam en de jenever.
In een 5-tal sessies werden de vragen gesteld met tussendoor het zingen van de liederen. De winnaars, Reinier Scheeres en Ad Mostert van de Pub Quiz wisten met 22 goede antwoorden de eerste prijs binnen te halen. Tussen het zingen en en de Quiz werd er ook genoten lekkere borrel of een frisdrankje.
In 2025, in de maand maart of april organiseren we een tweede versie van de Sing a Long en Pub Quiz. Aanmelden [email protected].
Op de Graanzolder van het Nationaal Jenevermuseum aan de Lange Haven in Schiedam werd uit volle borst meegezongen met Oud Hollandse volksliederen en werd de kennis over Schiedam en de jenevercultuur getest.
Een 20-tal Vrienden van het Jenevermuseum waren zondagmiddag 17 november bijeen om met elkaar Oud Hollandse liederen te zingen en hun kennis te testen over Schiedam en de jenever.
In een 5-tal sessies werden de vragen gesteld met tussendoor het zingen van de liederen. De winnaars, Reinier Scheeres en Ad Mostert van de Pub Quiz wisten met 22 goede antwoorden de eerste prijs binnen te halen. Tussen het zingen en en de Quiz werd er ook genoten lekkere borrel of een frisdrankje.
In 2025, in de maand maart of april organiseren we een tweede versie van de Sing a Long en Pub Quiz. Aanmelden [email protected].
Excursie Serious Bee Distillers
Op zaterdag 16 oktober werden 11 vrienden van het Jenevermuseum hartelijk ontvangen bij Serious
Bee Distillers door Rob van der Gaag en Alwine van Winsen voor een rondleiding en proeverij.
Serious Bee Distillers maken honingdistillaten op basis van mede of honingwijn. Via hun stichting
Bee Serious zetten ze zich in voor het behoud en de bloei van de bijenstand in Zuid Holland. Van
Alwine kregen we allereerst uitleg over de onmisbare schakel die bijen vormen in de natuur. Bijen
bestuiven bloemen van planten en gewassen en nemen in ruil daarvoor suikerrijk nectar mee naar de
bijenkasten. Zij zetten de nectar om in honing die als voeding dient voor de koningin en haar
bijenvolk. De honing die de imkers oogsten, is de grondstof waar alles om draait bij Serious Bee
Distillers. Honing is, net als gemout graan, geschikt om te worden vergist als het met water en gist
wordt vermengd. Na enige weken vergisten is het honingmengsel omgezet in een honingwijn die ook
wel mede wordt genoemd. Mede wordt al meer dan 8.000 jaar gedronken op verschillende
continenten. In Schiedam wordt de mede vervolgens gedistilleerd tot brandy.
Brandy. Het Engelse woord ‘brandy’ heette in de 17 e
eeuw ‘brandwine’ of ‘brandewine’ en is destijds
ontleend aan het Nederlandse ‘brandewijn’. Na een
paar eeuwen is het woord ‘brandy’ weer teruggekeerd
in de Nederlandse taal en heeft daarbij zijn
oorspronkelijke betekenis behouden.
Al hun honingdistillaten dragen de naam Clutius en Clusius. De Delftse apotheker en plantkundige
Clutius en zijn vriend Clusius, die professor was aan de Leidse Universiteit, waren samen grote
bijenliefhebbers. In hun boekje ‘Van de Byen’ beschreven zij in 1597 voor het eerste hoe een
brandewijn op basis van mede kon worden gedistilleerd.
In de gezellige proefkamer kregen we diverse honingdistillaten en andere prachtige producten
aangeboden. Allereerst kregen we AMBER, volgens Alwine hun ‘vlaggenschip’, te proeven. Het is
inderdaad een rijk distillaat met een volle en zachte honingsmaak. Vervolgens kregen we nog een
met sinaasappelaroma verrijkt distillaat en een op sherryhout gelagerd honingdistillaat te proeven.
Serious Bee Distillers zijn niet alleen innovatief, maar blijven ook trouw aan de Schiedamse
stokertradities. Ze stoken, behalve een klassieke oude jenever en een mooie moutwijn, ook een
stoere korenwijn die in opdracht van de Schiedamse hardrockband ‘Black Nazareth’ is gecreëerd. We
sloten af met een tweetal gins waarin de honingtinten eveneens duidelijk tot uitdrukking komen.
We hebben allen genoten van het bezoek en de enthousiaste uitleg, waarbij we niet mogen vergeten
dat de zoemende en nijvere bijen van Bee Serious aan de basis staan van de honingdistillaten. We
vertrokken tevreden met een fles AMBER onder de arm weer huiswaarts. Via de Buitenhaven met
een blik op de grote diversiteit aan distilleerderijen waar Schiedam rijk aan is ….
Frans van de Put, Vriend
Bee Distillers door Rob van der Gaag en Alwine van Winsen voor een rondleiding en proeverij.
Serious Bee Distillers maken honingdistillaten op basis van mede of honingwijn. Via hun stichting
Bee Serious zetten ze zich in voor het behoud en de bloei van de bijenstand in Zuid Holland. Van
Alwine kregen we allereerst uitleg over de onmisbare schakel die bijen vormen in de natuur. Bijen
bestuiven bloemen van planten en gewassen en nemen in ruil daarvoor suikerrijk nectar mee naar de
bijenkasten. Zij zetten de nectar om in honing die als voeding dient voor de koningin en haar
bijenvolk. De honing die de imkers oogsten, is de grondstof waar alles om draait bij Serious Bee
Distillers. Honing is, net als gemout graan, geschikt om te worden vergist als het met water en gist
wordt vermengd. Na enige weken vergisten is het honingmengsel omgezet in een honingwijn die ook
wel mede wordt genoemd. Mede wordt al meer dan 8.000 jaar gedronken op verschillende
continenten. In Schiedam wordt de mede vervolgens gedistilleerd tot brandy.
Brandy. Het Engelse woord ‘brandy’ heette in de 17 e
eeuw ‘brandwine’ of ‘brandewine’ en is destijds
ontleend aan het Nederlandse ‘brandewijn’. Na een
paar eeuwen is het woord ‘brandy’ weer teruggekeerd
in de Nederlandse taal en heeft daarbij zijn
oorspronkelijke betekenis behouden.
Al hun honingdistillaten dragen de naam Clutius en Clusius. De Delftse apotheker en plantkundige
Clutius en zijn vriend Clusius, die professor was aan de Leidse Universiteit, waren samen grote
bijenliefhebbers. In hun boekje ‘Van de Byen’ beschreven zij in 1597 voor het eerste hoe een
brandewijn op basis van mede kon worden gedistilleerd.
In de gezellige proefkamer kregen we diverse honingdistillaten en andere prachtige producten
aangeboden. Allereerst kregen we AMBER, volgens Alwine hun ‘vlaggenschip’, te proeven. Het is
inderdaad een rijk distillaat met een volle en zachte honingsmaak. Vervolgens kregen we nog een
met sinaasappelaroma verrijkt distillaat en een op sherryhout gelagerd honingdistillaat te proeven.
Serious Bee Distillers zijn niet alleen innovatief, maar blijven ook trouw aan de Schiedamse
stokertradities. Ze stoken, behalve een klassieke oude jenever en een mooie moutwijn, ook een
stoere korenwijn die in opdracht van de Schiedamse hardrockband ‘Black Nazareth’ is gecreëerd. We
sloten af met een tweetal gins waarin de honingtinten eveneens duidelijk tot uitdrukking komen.
We hebben allen genoten van het bezoek en de enthousiaste uitleg, waarbij we niet mogen vergeten
dat de zoemende en nijvere bijen van Bee Serious aan de basis staan van de honingdistillaten. We
vertrokken tevreden met een fles AMBER onder de arm weer huiswaarts. Via de Buitenhaven met
een blik op de grote diversiteit aan distilleerderijen waar Schiedam rijk aan is ….
Frans van de Put, Vriend
Beste Vrienden en Vriendinnen,
In 2024 hebben we diverse activiteiten af moeten zeggen wegens gebrek aan deelname. Graag willen wij weten wat voor soort excursies jullie belangrijk vinden, hoe lang deze mogen duren en natuurlijk ook de reisafstanden.
Verder zijn wij geïnteresseerd wat voor soort andere activiteiten wij voor jullie kunnen of mogen organiseren.
Vul de enquête in!.
In 2024 hebben we diverse activiteiten af moeten zeggen wegens gebrek aan deelname. Graag willen wij weten wat voor soort excursies jullie belangrijk vinden, hoe lang deze mogen duren en natuurlijk ook de reisafstanden.
Verder zijn wij geïnteresseerd wat voor soort andere activiteiten wij voor jullie kunnen of mogen organiseren.
Vul de enquête in!.
gedistilleerd
Op 24 december 2024 verscheen de meest recente nieuwsbrief Gedistilleerd met het laatste nieuws van het bestuur, het Jenevermuseum en andere wetenswaardigheden. U kunt de nieuwsbrief nummer 74 Gedistilleerd december 2024 raadplegen.